Sinds maart 2004 rijden fietsers tijdelijk rond het Rijksmuseum want het museum wordt verbouwd. In weerwil van een wegwijzer die de fietsers rechtdoor wijst, zouden het Rijks en stadsdeel Zuid de fietspassage liefst voor altijd sluiten.
De gemeenteraad heeft daar gelukkig een stokje voor gestoken. Vrijwel iedereen wil recht onder het museum door. Waarom doen de directeur en het stadsdeel dan zo moeilijk? Het heeft altijd gekund en er zijn geen steekhoudende argumenten om het opeens te verbieden.
De kwestie werd 5 juli besproken in de gemeenteraad. De fietsers zouden in acht jaar veel onbeschofter geworden zijn. Dat gelooft toch niemand? Oud-burgemeester Ed van Thijn schreef in 2005 in Ons Amsterdam, dat zijn haren recht overeind gingen staan bij de gedachte dat de passage voor fietsers misschien gesloten zou worden. “Wie bedenkt zoiets?” vroeg hij zich af. “Het prachtige weidse uitzicht, als je er weer uitrijdt. Natuurlijk, het is ook de kortste weg, maar mag dat alsjeblieft als je Amsterdammer bent en je het liefst fietsend door het stadse leven gaat?” Een nieuwe lichting fietsers denkt er – ondanks acht jaar omleiding – precies zo over. Zodra de museumdirecteur weer een poging doet de fietspassage dicht te gooien, valt de halve stad over hem heen. Ingezonden brievenschrijvers betogen dat er nergens anders ter wereld een museum is waar je onderdoor kan fietsen en dat dat het museum uniek maakt. Jelle Brandt Corstius schreef vorig jaar in zijn populaire column in het Parool: “Dit is wat een fietser denkt die door de passage gaat: wat fijn dat ik hier weer kan fietsen. De galm, de geur, het gebouw. Ik moet er toch maar weer eens heen, ik gebruik die museumjaarkaart veel te weinig. Wat een geweldig museum!” Duizenden fietsers per dag. Om de hearts en minds van de Amsterdammers te heroveren, heeft de museumdirecteur een compromis voorgesteld: fietsen alleen in de nacht. Wat moeten we daar nou weer mee? ’s Nachts slapen de fietsers. Iemand opperde via de website van AT5 om niet de passage maar het museum alleen ’s nachts open te stellen. Dat is misschien niet de oplossing die we zoeken maar tekent wel de stemming in de stad. Overtuigender dan Carice van Houten – de bloem onzer natie op het Amerikaanse doek- kan niemand het zeggen: “Mag de doorgang onder het Rijksmuseum ALSJEBLIEFT weer open? We beloven voorzichtig te zijn. Het had zo’n cosmopolitische uitstraling,” twitterde ze aan de vooravond van de gemeenteraadsvergadering. Het ziet er naar uit de onderdoorgang in april 2013 weer opengaat voor voetgangers en fietsers. Tenminste, de gemeenteraad heeft dat besloten.